Menopoz, kadınların hayatındaki en zorlu dönemlerden biridir. Bu dönemde; ateş basması, terleme, tinsel vaziyetteki iniş çıkış ve sinirlilik gibi sıkıntı veren rahatsızlıklar olabilir.
Doktorunuzun göstereceği rehabilitasyon yollarının yanında uygulanacak tabii reçeteler ve bu döneme uygun yiyecekler sıkıntıları azaltacaktır. Sözgelişi, sinirsel gerginliğine çok iyi gelen papatya ve ateş basmalarını önleyen akdiken çayları içilebilir. Portakal, marul gibi gevşemeyi sağlayan besinler daha çok tüketilebilir. Bunlardan başka, menopozla beraber gelen tüm problemlerde safranın çok tesirli bir baharat olduğunu da söyleyebiliriz.
Nebatların ürettiği kimi özler, kadınlık hormonu östrojeninkine benzer bir role sahiptir. Menopoz döneminde olan hormonal kaybın giderilmesinde bu özleri içeren sebze, meyve ve hububatlar tüketilmelidir. Nohut, fasulye, hububat ürünleri, havuç, soğan, sarımsak, bitkisel yağlar, bilhassa ayçiçek yağı bu özleri içeriyor.
Papatya çayının sakinleştirici tesirlerinden yararlanmak için lezzetli bir karışım hazırlayabilirsiniz. İki bardak su kaynatıp içine beş çorba kaşığı kuru papatya atarak, bir saat dinlendirin. İki portakalın kabuklarını ince uzun rendeleyin. Karışımı acılaştırmaması için beyazlarını rendelememeye özen gösterin. Bir tencereye bir bardak su, bir buçuk çay bardağı şeker ve portakal kabuğu rendesini koyun. Orta ateşte 10 dakika kaynatın.
Papatya çayı ile portakal kabuğu şurubunu süzün ve birbirine karıştırın. İçine çırpılmış bir yumurta akını ilave edip iyice çırpın. İki saat dinlendirdikten sonra ister bir defada, isterseniz birkaç defada tüketin.
Menopoz Rehabilitasyonu (bitkisel)
İngiliz Beslenme Uzmanları Birliği'nin konferansında, yapılan araştırmaların, soyalı yiyecek ve içeceklerin menopoz döneminde bozulan hormon balansını sağlamakta birebir olduğunu gösterdiği bildirildi.
Uzmanlar, soyalı yiyecek ve içeceklerin, kadınlık hormonu östrojen açısından çok zengin olduğuna dikkat çekerken, Japonya, Çin ve Endonezya gibi ülkelerde sofralardan eksik olmayan soyalı besinlerin, menopoz dönemine pozitif tesirleri bulunduğunu vurguladılar.
Uzmanlar, soyanın, menopoz döneminin kadında yarattığı negatif tesirleri azalttığı, bu dönemde ortaya çıkabilen kalp yetmezliklerini önlediği, göğüs kanserleriyle savaştığı ve yeniden menopozlu kadınlarda görülen kemik erimelerine karşı direnç yarattığına dikkat çektiler.
Uzmanlar, araştırmaları esnasında, Uzak Doğu ülkelerindeki kadınlarla Batı ülkelerindeki kadınları karşılaştırdıklarını ve soya tüketen doğu ülkelerinin kadın nüfusunda menopoz yakıntılarına daha az rastladıklarını kaydettiler.
Araştırmaların neticelerine göre, soya zengini sofralarda oturan doğulu kadınların kolestrol düzeyleri de daha düşük olarak tespit etti.
Uzmanlar, Batı'da kullanılan menopoz dönemindeki hormon balansını düzeltmeye yönelik tabletlerin, natürel kaynak sayılan soyadan daha zengin olduğunu da kabul ederken, ''Ancak bu tür tabletlerin de yan tesirleri var'' dediler.
Uzmanlara göre, bu yan tesir, bilhassa göğüs kanseri rizikonunu artırmak şeklinde ortaya çıkıyor. Soya nebatında bulunan östrojen ise hem bünyeye yeterli kaynağı sağlıyor, hem de kanser ilacı tamoksifen gibi kanser yapıcı tesirlerle savaşabiliyor. Menopoz dönemini kolay atlatmak için aşağıdaki yöntemlerden faydalanılabilir.
1 su bardağı sıcak suya; yarım kahve kaşığı adaçayı konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülür. Suyuna, 1 kahve kaşığı bal karıştırıldıktan sonra içilir. Aynı işlem, günde 3 kere tekrarlanır.
1 bardak sıcak suya; 3 tane papatya konur. 5 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir. Günde 2 kere, tekrarlanır.
4 bardak suya; 1 tutam pelin konur. Kaynatıldıktan sonra süzülür. Günde 3 kere, birer çay bardağı içilir.
1 su bardağı kaynak suya; 1 kahve kaşığı ufalanmış melissa konur. 10 dakika bekletildikten sonra süzülüp, içilir. Bu işlem, günde 3 kere tekrarlanır.
Bu dönemde; baharatlı, kederli şeyler yememeli, kahve, çay ve sigara olası olduğu kadar azaltılmalıdır. Bol bol sebze yemeli; süt, ıhlamur veya adaçayı içilmelidir.
Ayrı olarak; çiğ ıspanak, üzüm, erik, kayısı, limon, sarımsak, portakal, badem, fındık, beyaz peynir, havuç, muz, kiraz, kestane, lahana, hurma, incir, greyfurt, çavdar ekmeği, yer elması ve soya fasulyesi yemek de bu dönemde görülen yakıntıların azalmasına yardımcı olur