Adet söktürücü diye adlandırılan ilaçlar (haplar, tabletler, iğneler) kadın hastalıkları konusunda en sık kullanılan ilaçlardır ve çoğu kadın en az bir kere kullanmıştır. Bu ilaçların bu kadar yaygın kullanılmasına karşın ilk olarak şunu belirtmek gerekir ki katiyen doktor denetimi altında olmadan kullanılmaları şart olan ilaçlardır.
Bunlar hormon içeren ilaçlardır ve bu yüzden doktor denetimi altında olmadan yanlış kullanımlar adet düzensizliği başta olmak üzere bazı problemelre sebep olabilirler.
Adet (regl) söktürücü ilaçlar yalnızca progesteron (gestagen) hormonu içeren ilaçlardır. Bir takım durularda östrojen ve progesteron hormonu içeren ilaçlar da adet söktürücü olarak kullanılırlar.
Adet söktürücü ilaçlar nasıl tesir eder?
Adet söktürücü ilaçların tesir mekanizması kadının normal adet düzenini taklit etmesine dayanır. Kadınların adet döngülerinin ilk yarısında östrojen hormonu, ikinci yarısında progesteron hormonu baskındır. İkinci yarıda artan bu progesteron hormonunun azalması (progesteron çekilmesi) neticeninde adet kanaması başlar. adet söktürücü ilaçlar da aynen bu vaziyeti taklit eder, önce progesteron verilir daha sonra ilaç kesildiğinde progesteron azalır ve kanama olur. Adet kanaması çoğunlukla ilaç kesildikten 3-5 gün sonra başlar. Bazen 1 hafta - 10 günü bulabilir adetin başlaması.
Adet söktürücü ilaçlar kullanılırken gebelik kuşkusunun netlikle olmaması gerekir zira bu ilaçların çoğu gebelik esnasında kullanılmayan ilaçlardır. Kimi progesteron içeren ilaçlar hem adet söktürücü olarak hem de gebelik de kimi vaziyetlerin rehabilitasyonunda kullanılırlar.
Netice olarak adet söktürücü ilaçlar diğer ilaçlar gibi asla doktor kontrolü altında olmadan kullanılmamalıdır, bunların kullanım vakiti ve dozu ehemmiyetlidir. Her adet gecikmesi adet söktürücü kullanılmasını gerektirmez. Bazı adet gecikmelerinde başka ilaçların kullanılması gerekebilir ve adet söktürücü ilaçlar bu vaziyette yarardan çok zarar getirebilir.