Anne kanındaki bebeğin normal koşullardaki pozisyonu dik ve kafası aşağıya gelecek şekildedir. Bu duruş pozisyonuna normal duruş (vertex prezentesyon) denir.
Bebeğin anne rahminde yan durmasına Transvers Situs denir. Başka bir deyişle bebeğin kafa ve ayakları anne rahminin sağ ve sol yanlarına uzanmıştır. Bebeğin kafasını hafif aşağı veyahut hafif yukarıya olacak şekilde olması, gövdesinin çapraz başka bir deyişle tam yan durmaması şekline de oblik duruş denir.
Yan duruş iki şekilde olabilir. Bunlar; Bebeğin sırtı aşağıda ya da yukarıda olabilir. Anne rahminde yan duran bebek rahim kanalına kolu önde olacak ya da omuzu önde olacak şekilde girebilir. Bebeğin ana rahminde yan duruşu takriben olarak 300 doğumda bir görülen bir vaziyettir.
Gebeliğin erken vakitlerinde yapılan ultrasonografi kontrollerinde daha sık görülen yan duruşlar gebeliğin ilerleyen aylarında döner ve düz pozisyona gelirler.
Anne karnındaki bir bebeğin transvers situs pozisyonunda olduğu karnın el ile yapılan kontrolünde anlaşılabilir. Ancak en güvenli tanı ultrason kontrolü ile yapılır.
Bebeğin yan duruşunu ( transvers situs) düzeltmek veyahut düz pozisyona çevirmek için dışarıdan bir müdahale yapılamaz. Eski dönemlerde anne rahmine elle girilerek bebeğin düzeltilmesi kullanılan bir yoldu ancak kötü sonuçlar doğurabileceği anlaşıldığı için bu yol son zamanlarda artık kullanılmamaktadır. Bu konuda yapılacak en doğru davranış beklemektir.
Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde ultrason ile yapılan kontrolde şayet bebek düz pozisyona gelmiş ve diğer koşullarda uygun ise normal doğum yapılarak bebek alınabilir.
Ancak vakit geçmesine karşın bebeğin anne rahmindeki duruşunda bir düzelme olmamışsa normal doğum gerçekleşemez. Bu vaziyette tek çare sezeryan operasyonu ile doğumu yapmak olacaktır.