1 ) Bebek rahimde nasıl durur?
Bebek, anne karnında her zaman hareket halindedir. Anne karnında bulunan amniyon sıvısı bebeğe rahat hareket edebilme imkanı sağlar. Rahat bir şekilde hareket eden bebek, doğuma dönemi yaklaştıkça son şeklini almaya başlayacaktır.
Genel olarak beklenen vaziyet, bebeğin başının aşağıda olmasıdır. Kimi durumlarda bebek bu pozisyonu almayarak, bu tarz durumlara bebeğin anüsten geleceği şeklinde dile getirilir. Böyle bir durumda, bebek başı yukarıda kıç bölümü aşağı tarafta olmaktadır.
2 ) Anne karnında bebeğin ters durmasının nedeni nedir?
Aslında ehemmiyetli olan, ultrason görüntülerinde 36. Hafta ile sonrasıdır. Bu dönemden sonra bebek, son şeklini almaya başlayacaktır. Yapılacak olan kontroller ile bebeğin son şeklini alması beklenecektir. Bu bebeklerin ters durmalarına etken olan durumlar, gebelik yaşı, rahimde oluşan şekil bozuklukları, bebekten meydana gelen anormal vaziyetler ve en fazla kapı aralayarak da çoğul olan gebelik vaziyetleridir. Bundaki nedenlerden bazıları da; amniyon sıvısı balanssızlığı dile getirilebilir. Bu sıvının ihtiyaç duyulan olandan veya çok olması vaziyeti da bebeğin anne karnında baş aşağı alması şart olan şekli almaması kapı aralayarak görülebilir. Bir başka sebep te; önceden çok sayıda gebelik gerçekleşmiş ve rahmin normale göre daha gevşek olması ilave edebilir.
3 ) Bebeğin anne karnında ters duruşu hangi vaziyetlerde daha fazla görülür?
Buna neden olan çeşitli etkenler vardır. Ancak prematüre bebeklerde ve ikiz gebeliklerde bu vaziyet vasatiden daha yaygındır. Diğer bir taraftan ters duruş denilen başka bir pozisyon daha mevcuttur. Bu pozisyonda ise, bebeğin kafası yeniden yukarıda bacakları da yukarıya ve karına doğru çekilmiş ve bağdaş kurar şekilde durmasıdır.
4 ) Anne karnında bebeğin ters duruşunun negatif tesirleri
Elbette ki ters duruş, anne ve bebek için tehlike barındırmaktadır. Ters duruş durumunda, bebeğin göbek bağının sarkma imkanı daha da artar. Bu arada bebek ters pozisyonda doğum kanalı içerisinde ilerlerken, göbek bağına yapılan baskı sebebi ile, plasentadan bebeğe giden oksijeni azalır. Ayrı olarak bir çok durumlarda bebeğin omurgasında da zararlar olabilmektedir. Oluşan bütün bu etkenler, sezaryen doğum talihini artırır.
5 ) Bebeğin ters duruşu rizikonuna karşı ne yapmalı?
Böyle bir durumda anne adayının yapması gereken şey, doğum kontrollerini gününde yaptırmasıdır. Bu kontrollerde bebeğin pozisyonu ile ilgili gerekli bilgi edinebilirler. Bebekler ekseriyetle, doğum sırasında ki pozisyonlarını 34 ile 36 haftalar arasında alır. Eğer bebek, 36. haftaya geldiği halde hala ters pozisyonda ise, bebeği döndürmek için bazı metotlar uygulanır. Bunlar kıç kaldırma ve ses kullanma metotlarıdır. Tabi her şey düzgün gitse bile, başka bir deyişle bebek doğum esnasına kadar düzgün pozisyonda olsa dahi, bir takım vakitlerde doğum hatıranda ters pozisyona bile geçebilmektedir. Tabi bu durumların oranı da oldukça azdır.
6 ) Popo Kaldırma Yolu
Popo kaldırma yolunu yapılmadan önce, bu yolu uygulama ile ilgili bir mani teşkil edecek sebebin bulunmaması gerekir. Bu pozisyonda ilk önce sırt üstü yere yatarsınız. Dizlerinizi kırarak ayaklarınızı yere sağlam basacak şekilde durursunuz. Hemen peşinden, pelvisinizi kaldırarak, belinizin altına destek verici minderler yerleştirin. Pozisyonunuz pelvisinizi kaldırdığınız an, kalçalarınızın yüksekliği başınızdan vasati 30 santimetre şehir 40 cm daha yukarıda olmalıdır.
Tabi bu yolu uyguladığınız vakit, mideniz ile birlikte idrar torbanız boş olmalıdır. Bu şekilde gün içerisinde 3 kere 10 ar dakika olacak şekilde durun. Bebek bu pozisyonda kendini rahatsız hissedeceğinden dolayı, doğru pozisyona dönebilir. Ancak bu pozisyonun her zaman için başarılı netice verdiği beklenemez. Lakin gerekli şartları sağlayan, yani rastgele bir engeli bulunmayanlar için tecrübe edebilecek olan bir yoldur.
7 ) Ses Kullanma Yolu
Ters duruşları düzeltebilmek için uygulanabilecek başka bir yol de, ses kullanma yöntemidir. Bu yöntemde işleyen mantık şu şekildedir. Anne karnında bulunan bebek, seslere karşı en çokta tanıdığı seslere karşı hassas olurlar ve reaksiyon verirler. Bebeğin daha hareketli olduğu anlarda karnınıza bir müzik aletini yaklaştırıp bebeğe dinletmeniz veyahut eşinizin sizin karnınıza başını koyarak bebeğiniz ile konuşması durumu, bebekte bir hareketlilik oluşturacaktır. Ters istikamette duran bebek, sesin geldiği istikamete doğru kafasını çevirip dönmeye çalışır. Bunu belirli aralıklar ile uygulamak, pozitif sonuçlar doğurabilir. Hata bu yöntem sayesinde başarılı olan insanlar da vardır.