Normalde ardarda iki adetin başlangıç günleri arasında en az 21 gün en fazla 35 gün geçmesi gerekir. Bu araların 35 günden fazla sürmesi vaziyetine seyrek det görme başka bir deyişle oligomenore denir.
Sebepleri:
Geç adet görmenin başlıca sebebi yumurtlama olmaması (anovulasyon) veya yumurtlamanın gayri muntazam olmasıdır (ovulasyon düzensizliği). Normalde adet görmeyi sağlayan yumurtlama sonrası salınan progesteron hormonudur. Yumurtlama olmadığında veya geç olduğunda progesteron çekilmesi de olmayacağı için adet görülmez veya geç görülür.
Yumurtlama dışında hipotroidi (guatr hormonlarının az salgılanması) seyrek adet görmenin nedenlerinden birisidir. Süt hormonun fazla salgılanması (hiperprolaktonemi, galaktore) seyrek adet görmeye kapı aralayan başka bir vaziyettir. Yeniden menopoza yaşlarına yaklaşmış olan 45-50 yaşları civarında kadınlarda östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak seyrek adet görmeler başlar ve bir müddet sonra hiç adet görmeyecek şekilde kesilir.
Aylık veya bilhassa 3 aylık savunma iğneleri, adet söktürücü ilaçlar, adet geciktirici ilaçlar, doğum kontrol hapları, adet tertip edici ilaçlar gibi hormon içeren bir çok ilaç adet gecikmelerine ve seyrek adet görmeye kapı aralayabilir.
Adet görmeye yeni başlayan kızlarda 15-20 yaşları arasında bu tür seyrek adet olma veya tam tersine sıka det olma gibi vaziyetler çok sık görülür. Çoğunlukla altta yatanbir hastalık bulunmaz ve yaş büyüdükçe adet düzeni spontane normalleşir.
Rehabilitasyon altta yatan nedene göre tasarılanır. Şayet bir mahzur yoksa adet düzenelyici ilaçlar kullanılabilir. Hasta bu arada çocuk sitemi olan bir hasta ise yumurtlama tertip edici hap veya iğneler ile yumurtlama rehabilitasyonu verilebilir.