Gebeliğin başından itibaren göğüslerde farklıklar oluyor.Memelerinizde olan bu farklıklar gereksiz değildir.Memeleriniz bebeğinizi emzirmeniz için hazırlanmaktadır.İkinci veyahut daha sonraki gebeliklerde memelerinizde aynı oranda farklıklar olmazsa endişelenmenize gerek yok.Bu sık görülen bir vaziyettir, ancak sütünüz daha az gelecek manasına gelmez.
Gebelik esnasında memelerinizde ne gibi farklıklar alana gelir
Göğüslerinizde gebelik esnasında bir dizi farklıklar alana gelir.Bunları sıralayalım
*Areola (Meme ucunun çevrenindeki koyu renkli bölge) daha fazla koyulaşacak , genişleyecek ve üzerinde koyu renkli pütürler oluşacaktır. Areoladaki bu koyulaşma doğum sonrasında azalır ancak tam olarak kaybolmaz.
*Göğüslerinizin için artan kan akımı hasebiyle meme üzerindeki toplardamarlar barizleşir.Açık renkli kadınlarda daha çok bariz görülür.Damarların barizleşmesi her türlü besin ve sıvının anneden bebeğe gittiği bir taşınma sisteminin göstergesi niteliğindedir.Bu vaziyet doğum sonrasında veyahut emzirme sonrasında normale dönüşür.
*Duyarlılık ve acı:Gebelikte memeleriniz gittikçe büyümesine karşın dokunmaya karşı duyarlılaşacaklar.Gebelikte memeler doğuma hazırlanıyor.Süt kanalları hazırlanıyor.Bilhassa göğüs uçlarınızın daha duyarlı olmasına kapı aralar.
Göğüs akıntısı ( kolostrum ) : Buna ön sütte denilebilir. Tatlı ve sulu bir sıvıdır.Gebeliğin ikinci üç ayında göğüsleriniz kolostrum üretmeye başlayacak.Kolostrum kalın ve ilk başta sarı görünür, gebeliğe yakın solgun ve hemen hemen renksiz olur.Doğumdan sonra ilk birkaç emzirmede süt kolostrum şeklinde gelecektir.Bu olduğunda paniğe gerek yoktur veya olmaz ise endişelenmenize gerek yoktur.
*Büyüme ve gelişme:Gebelikte memeleriniz 3-4 katına kadar büyüyebilir.Doğum sonrası gebelikte sarkma olup olmaması genetik özelliklerin yanında size de bağlıdır.Doğum sonrasında memelerde sarkmaların olması gebelikten değil ,gebelik süresince yeterince destek sağlanmamasından kaynaklanmaktadır.Bu yüzden gebelik döneminde kesinlikle iyi destekli bir sütyen kullanın.Memeleriniz çok iri ve sarkmaya eğilimliyse geceleri dahi sütyen takmanız uygun olacaktır.Geceleri gece sütyeni kullanmanız uygun olur.
İlk gebeliğinde memelerinde büyüme olan kadınların ikinci veyahut üçüncü gebeliklerinde aynı şekilde irileşme olmayabilir.Bunun nedeni ilk gebelik döneminde memelerde oluşan farklıklar hasebiyle sonraki gebeliklerde aynı ölçüde bir farklığa gereksinim olmaması ve memelerin gebelik hormonlarına ilk gebelikte verdikleri oranda reaksiyon vermemeleridir.
Gebelik döneminde göğüslerinizin bakımı:Gebelik süresince göğüslerinizin savunmasında krem,losyon ve sabunla yıkanmaması önerilir.Gebelikte göğüslerinizde olan akıntı ,kolostrumları ılık suyla yıkamanız önerilir.Gebeliğin son aylarında göğüs uçları çok hassas olacağından göğüs uçlarının dokunularak çok fazla uyarılması rahim adalemelerine kapı aralar dolayısıyla erken doğuma yol açabilir.
Göğüslerde kaşıntı ve çatlaklar:Gebelik döneminde memelerde olan büyümeye gerilemelere kapı aralar.Bu gerilmelerde memelerde çatlaklar oluşmasına kapı aralar.Kaşıntıyı ve çatlakları azaltmak için nemlendirici kremler kullanabilirsiniz.
Memelerde Ağrı:Gebelikte memelerin büyümesi, hacminin artması ,ağırlaşması ,gerginleşmesi ağrıya kapı aralayabilir.Bu ağrıyı gidermek için sıkı elbiselerden uzak durup gebe sütyeni kullanmanız yararlı olabilir