|
4 Haftalık Gebelik |
Embriyo hızla hücre sayısını artırmakta ve yerini sağlamlaştırmaya çalışmaktadır. Embriyonun hücreleri genel bakımından iki gruba ayrılmaktadır bu dönemde. İlk grup bebeği ve uzuvlarını oluşturmak istikametinde farklılaşırken, ikinci grup ise 12. haftadan sonra tek başına bebeğin beslenmesini üstlenecek plasenta ve göbek kordonunu oluşturmak üzere farklılaşmaktadır. Ayrı olarak bu hücreler gebelik hormonu olarak da bilinen HCG salgılarlar. Bebeği ve uzuvlarını oluşturacak hücre grubu hemen peşinden 3’e ayrılır, farklılaşmaya ve çoğalmaya başlar.
- Endoderm hücreleri:
- Sindirim sistemi, mesane, üretra, dil, karaciğer, pankreas
- Ektoderm hücreleri:
- Cilt ve ekleri, diş, sinir sistemi, ağ tabaka, hipofiz
- Mezoderm hücreleri:
- Adaleler, damar sistemleri, böbrek, genital sistem
- Gebelik belirtileri
4. haftanın sonuna kadar gebe olduğunuzun farkına varmayacaksınız. Bu vakte kadar seyrek de olsa kasıklarda kramp tarzı ağrılar, halsizlik, yorgunluk, göğüslerde hassasiyet, bulantı – kusma, sık sık idrar yapma, tat almada farklık, ağızda metalik tat gibi gebeliğe mahsus olmayan belirtiler görülebilir. Bu belirtilerin ana nedeni artan gebelik hormonu (HCG) ve östrojen – progesterondur.
Gebelik testleri: Bu haftanın nihayetinde adetin gecikmesi ile gebe olabileceğiniz hissini ilk kez yaşarsınız. Bir kadın doğum doktoruna müracaat ederek kanda gebelik testi (bHCG) yaptırabilir ve gebeliğinizi % 100 tespit edebilirsiniz. Diğer bir metot ise eczaneden edinilebilecek idrarda gebelik testlerinden birini almak ve testi hanede uygulamaktır.
Bu dönemde yapılacak ultrason ile gebeliği tespit etmek olası olmaz. Görülebilecek tek şey rahim iç duvarında (bebeğin rahim içinde yerleşeceği yer) kalınlaşmadır. Bu normal bir süreçtir.
İdrarda negatif ( - ) gebelik testi
Gebelik olsa bile idrardan yapılan testlerin negatif ( - ) çıkabileceği unutulmamalıdır. Gebelik hormonunun (HCG) idrarda tespit edebilmesi için kan düzeyinin belli değerin üzerine çıkması gerekir. Bu yüzden gebeliğin erken dönemlerinde kan testi pozitif olmasına karşın, idrar testi negatif olabilir. Bu vaziyette kadın doğum doktorunuza müracaat ederek kanda gebelik testi yaptırmak veya 1 hafta içinde idrarda gebelik testini yenilemek uygun davranış olacaktır.
Gebelikte spor yapmak
Anne adaylarının hemen hemen hepsi gebeliklerinin ilk dönemlerinde yaşantılarının taşıdıkları bebeklerine zarar verip vermeyeceğini sorgulamaya başlarlar. En sık yapılan yanlışlardan biri de bilhassa ilk üç ayda hareketlerini, günlük aktivitelerini kısıtlamaktır. Düşük tehdidi gibi bir vaziyet mevzubahis olmadığı sürece, doktorunuz tarafından uyarılmadıkça hareketlerinizi kısıtlamanızın gereği yoktur. Aksine hamilelikte uygun ve düzenli egzersizler (çok yorucu olmayan sırt adaleleri, karın adaleleri ve bacak adalelerini güçlendirecek egzersizler) özellikle ilerleyen haftalarda artmış vücut ağırlığı nedeni ile oluşacak ağrıları azaltır. Doğum sırasında anne adayının daha az yorulmasına ve ağrıları daha iyi tolere etmesine yardımcı olur.
Hamilelikte yürüyüş ve yüzme en rahat tolere edilen ve en faydalı sporlardandır. Bunu yanında hamilelik öncesi tenis oynayanlar vücut ağırlığı artıp ani hareketler yapmak ve balans kurmak zorlaşana kadar bu spora devam edebilirler.
Scuba (tüplü dalış) hamilelikte basınç farklıkları nedeni ile önerilmez. Kayak, dağcılık gibi sporlar da artmış kaza ve yaralanma ihtimali nedeni ile önerilmez.