|
10 HAFTALIK HAMİLELİK (GEBELİK) |
10.HAFTADA GEBELİK - BEBEĞİN BOYU, KİLOSU,GELİŞİMİ
On haftalık gebelikte bebeğin boyu takriben 3 santimetre, ağırlığı 4 gram kadardır.
Bu haftaya kadar bebeğe embriyo denirken bu haftadan sonra artık fetus diye adlandırılır, 10. haftadan sonraki döneme fetal dönem denir.
10. haftada bebek artık rahim içerisinde amnion sıvısı içinde hareket etmeye başlar ancak anne daha harketlerini hissedemez, ultrason ile hareketler görülebilir. El ve ayak eklemleri, diz, dirsek, parmaklar oldukça şekillenmiştir.
Daha bu kadar erken haftada dahi bebek eline dokunan bir cismi tutma refleksini edinmiştir. Dış kulak ve üst dudak şekillenmiştir. Bu haftada gerçekleşen en alaka çekici olaylardan birisi bebeğin kuyruk bölümünün düzleşerek görünmez hale gelmesidir. Bebek soluk alıp verme hareketleri yapar, bunu hava ile değil amnion suyu yutarak yapar ve ilk kez idrar yapmaya başlar.
İşiniz masabaşı işiyse veya uzun müddet ayakta kalınmasını gerektiriyorsa dikkat faktörüz şart olan ehemmiyetli birkaç nokta var: Uzun müddetli oturmak ve uzun müddetli ayakta durmak dolaşım sisteminizi yavaşlatır. Bu da basur, varis, ayaklarda aşırı şişme gibi istenmeyen vaziyetlerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. İki saatte bir en az 10 dakika dolaşmalısınız. Dolaşmak bacak adalelerinin arasında yer alan toplardamarları harekete geçirir.
Otururken, sandalyenin kenarının dizinizin arka bölümünü "kesmemesine" önem vermelisiniz. Çünkü bu bölgeye en ufak bir bası bacağın altkısmından kalbe dönen toplardamarların yolunun engellenmesine kapı aralar. Hemen şimdi sandalyede oturma pozisyonunuzu tekrar gözden geçirin.