Adet düzensizliği gebe kalmayı negatif etkileyen etkenler arasında bulunmaktadır. Zira adet döneminden takriben 5 gün önce kadında bulunan yumurtalar döllenmek için hazır hale gelir. Döllenmenin gerçekleşmemesi ile beraber yumurtalar adet kanaması ile dışarı atılır.
GECİKMELER
Doğurganlık çağında adet düzensizlikleri kadınların sıkça karşılaştığı meselelerdendir. Düzenli cinsel hayatı olan ve hiçbir kontrol yolu kullanmayan kadınlarda adet gecikme nedeni büyük olasılıkla gebeliktir.
Adet gecikmesinde diğer bir olasılık ise, adet döngüsünde yumurtlamamanın gerçekleşmemesidir. Yumurtlamamanın olmaması ile birlikte adet düzensizliği ortaya çıkmaktadır. Adet düzensizliği yaşamayan bir kadında aniden ortaya çıkan gecikmeler stres ve abuhava farklıkları gibi bir hayli nedene bağlı olarak gerçekleşebilir.
Kadınlarda senede birkaç sefer adet gecikmesi görülmesi normal kabul edilen bir vaziyettir ve kaygı etmeye gerek yoktur. Ancak adet gecikmesi daimi tekrarlıyor ise ayrıntılı inceleme yapılması uygun görülür.
ADET GÖRMENİN TEMELİNİ OLUŞTURAN SEBEP NEDİR?
Rahim her yeni bir ayda yumurtlama ile gerçekleşecek bir bebeğe hazırlık yapar. Rahim duvarları kalınlaşır, oluşabilecek embriyo barınması için taban hazırlar. Bu hazırlık hormon salgılarının tesirleri ile gerçekleşir.
Yumurtlama döneminde eğer gebelik sağlanamamış ise embriyonun barınması için hazırlanan rahim iç tabakası adet kanaması ile beraber dökülerek dışarı atılır. Bu hazırlık her ay menopoz dönemine gelinceye kadar devam eder.
ADET DÜZENSİZLİKLERİ NEDEN KAYNAKLANIR?
Bütün kadınlarda hormonal sistemi kontrol eden mekanizma beyinde başlar. Yumurtalıklar için ihtiyaç duyulan hormonlar salgılanır ve rahim duvarı kalınlaşır. Beyinde başlayan mekanizmanın bozulması (stres, yorgunluk, tinsel problemler) adet düzensizliklerine kapı aralayarak gebe kalmaya mani olabilir.