Gayri muntazam adet veyahut adet (regl) düzensizliği pek çok nedenden dolayı olabilmektedir. Altında yatan sebeplere bağlı olarak zarar veren sonuçlar doğurabilir veyahut aşırı kilo alma veya aşırı zayıflama, stres, çöküntü ve ilaç kullanımı gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkan zararsız bir adet düzensizliği de olabilir.
Aşırı kilo alma ve stres gibi vaziyetler, gayri muntazam adet görmeden daha fazla kişiye zararı söz konusudur. Bu tür nedenler kontrol altına alınmalı ve düzene sokulmalıdır. Ama gayri muntazam adet’in nedenlerinden olan myom,polip, hormon düzensizliği ve yumurtlama bozukluğu gibi meseleler bulunuyorsa, bunlar da hastaya zarar verebilir. Böyle vaziyetteki hastaların ilaç veyahut ihtiyaç duyulan görülürse operasyonla rehabilitasyon edilmeleri koşuldur.
Düzensiz adetin sebebi erkenden teşhis ve saptamaz, tedavi de geciktirilirse bir myom’un ileriki vakitte büyümesi daha ehemmiyetli sıhhat meseleleri yaratabilir. Düzensiz adet gören hastaların bir bölümünde yumurtlama bozukluğu söz konusudur. Bu vaziyet kadının gebe kalmasını engelleyici ve geciktirici bir netice doğurabilir.
Düzensiz adet, her vakit zararlı değildir ve kimi hallerde bu durum gayet normaldir. Örnek verecek olursak; Adet görülmeye başlanan ilk zamanlarda 15-17 yaş aralığındaki kız çocuklarında, emziren annelerde ve savunma iğnesi kullanan kadınlarda adet düzensizliği beklenen normal bir sonuçtur.