1) Adet geciktirici ilaçlar zararları ve yan tesirleri nelerdir?
Adet dönemini geciktirmek emeli ile kullanılan hapların, kalıcı bir hormonal meselelere yol açma gibi bir vaziyeti mevzubahis değildir. Çocuk sahibi olma hususunda rastgele bir negatif tesiri bulunmaz. Bu arada bu ilaçlar, kilo almaya da kapı aralamazlar.
Bir tek adet gününü değiştiğinden dolayı, adet düzeni de yeni olan kanama gününe göre tekrar düzene girecektir. Kullanım sırasında şişkinlik, kabızlık, gerginlik çok az da olsa baş ağrısı, agrasiflik vaziyeti yapabilir. Ancak bu vaziyetlerin tamamı, geçidi bir tesirdir.
2 ) Adet geciktirmek için alınan ilaçlar kimler için zararlıdır?
Bu tür ilaçlar, daha çok karaciğer hastaları, fazla kilosu bulunan kadınlarda, gün içerisinde çok fazla sigara tüketimi olan kadınlarda ve gebelik vaziyetinden savunmak emeli ile doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda, bu ilacın kullanılması önerilmemektedir. Bu arada bu ilaçların, sene içerisinde en fazla 1 veya 2 kez kullanılması doğrudur. Daha fazla kullanılması halinde, zarar veren olabilmektedir.
3 ) İlacın kullanılmasının hemen peşinden vücutta nasıl farklılıklar görülür?
Vücutta ciddi manada farklık görülmez. Yalnızca göğüslerde hafif dolgunluk hissi (adet dönemi öncesinde hissedilen dolgunluk gibi), vücutta bir gerginlik hissi, bu ilaçların tesirinden dolayı biraz daha fazla olabilir. Ancak bu etkiler, kadından kadına farklılık gösterebilir, hem de bir takım kadınlarda hiç farklılık göstermeyebilir.
4 ) İlaç kullanımının hemen peşinden cinsel ilişkiye girilmesi halinde gebe kalınır mı?
İlaç bir tek adet geciktirici bir muhtevaya sahiptir. Yalnız başına kullanılması halinde, gebeliği tedbire gibi bir tesiri olmaz. Ancak doğum kontrol hapı ile adet geciktirici ilacın birlikte kombine bir şekilde kullanılması halinde, savunma sağlanabilir.
5 ) Adet dönemini ertelemenin vücuda bir zararı olur mu?
Çok fazla kullanılmaması halinde rastgele bir zararı olmaz. Vücudun natürel döngüsü üzerinde tesir sağladığından dolayı, çok sık kullanımı önerilmemektedir.
6 ) Dikkat edilmesi şart olan konular neler?
Bir takım hasta gruplarında, ilaç kullanılmadan önce, ultrason yardımı ile rahim içinin ölçülmesine ihtiyaç duyulur. Rahim içi yapısına bakılarak, östrojen veya progestoron muhtevasının değerlendirilmesi yapılır. Daha çok bu tür adet geciktirici ilaçların muhtevanında yalnızca progestin bulunur. Ancak her progestinin hafif östrojenik aktivitesi de vardır. Daha çok östrojenik aktivitesi fazla olanların kullanılmasını öneriyoruz. Ancak kişinin rahim içi, başka bir deyişle endometrium olarak dile getirdiğimiz dokunun kalınlığı ve yapısı, kullanılacak olan ilaç için, yol gösterici olmaktadır.