Anensefali ve spina bifida
"nöral tüp defektleri" tecrübe et anomali grubunu oluştururlar. Nöral tüp defektleri 1000 doğumda 1-2 oranında görülürler.
Bu anomalileri önlemek emeliyle her gebe gebelikten önce başlayarak gebeliğin 3. ayı bitene kadar günde 0.4 mg folik asit tecrübe et vitamini kullanmalıdır. Folik asit kullanımı ile nöral tüp defekti görülme sıklığı azalır.
Anensefali kafa tası başka bir deyişle kraniyum'un üst bölümü ve beynin oluşmaması ile karakterize bir anomalidir. Takriben 1000 doğumda 1 görülür. Kafa tası başka bir deyişle kraniumun oluşmamasına akrani veya eksensefali (exensefali) denir. Anensefali ultrasonla çoğunlukla gebeliğin 3. - 4. aylarında kolaylıkla tanınır. Sebebi net olarak bilinmemektedir. Gebeliğin ikinci - üçüncü trimesterlerinde polihidramnios (amnion suyunda artış) %50 oranında gelişir.Gebeliğin sonlandırılması gerekmektedir. Anensefalik fetusların %75'i ölü doğarlar ve canlı doğan bebeklerin yaşamaları olanaksızdır, doğum esnasında canlı olanlar bir kaç saat içinde can verirler.Anensefali vaziyetinde anne kanında AFP (MS-AFP) düzeyi artar.