Gebeliğin son zamanlarında görülen kemik kaybı normal olarak kabul edilmektedir. Gebelik döneminde olan bu kemik kaybı, doğum yaptıktan sonra düzelmektedir.
Gebelik döneminde bebeğin kemik dokusu için ihtiyaç duyulan kalsiyum nedeniyle ve memelerin süt üretmeye hazırlanması sebebiyle anne adayının kalsiyum kaybı yaşaması oldukça olağandır.
Bu kayıp, anne için rastgele bir mesele teşkil etmez. Doğumdan sonra, kemik kaybı hızla düzelir. Emzirme kaynaklı olarak yaşanan kalsiyum kaybı ise, gene emzirme döneminin bitmesi ile düzelmektedir. Annenin ileri yaşında sorun teşkil edebilecek bir kemik kaybı değildir.
Lakin annelerin bazılarında ender olarak daha fazla kemik kaybı olabilir.ç Bu kemik kaybı daha çok kalçalarda ve omurgalarda olur. Bu sebeple de kalça ve omurga kemiklerinde ağrılar hem de küçük hasarlarda kırılma bile olabilmektedir. Bu soruna gebelik dönemine bağlı olarak gelişen kemik erimesi denilir.
Gebelikte Kemik Erimesi Sebepleri
Gebelik döneminde ortaya çıkan kemik erimesi sorunundan mustarip olan kadınlarda; gebeliğe zayıf ve güçsüz kemiklerle başlanması, yeteri kadar kalsiyum almama, kalsiyum eksikliğinin mevcut olması ve sıhhatli beslenme düzenine sahip olmama gibi sorunlar mevcuttur. Ancak bu sebeplerin kemik erimesine yol açma düşüncesi sadece kuramdır. Bu konuda yeterli ilmi çalışma mevcut değildir.
Bu soruna sahip olan hastaların büyük bir bölümünde herhangi bir sebep saptayamamıştır. Gebelik kaynaklı kemik erimesi sorunu olan kadınlar araştırıldığında, gebelikte yeterli kalsiyum oranı aldıkları ve gebeliğe başlamadan önce sıhhatli kemiklere sahip oldukları bildirilmiştir.
Bu sebep dolayısıyla olabilecek kırıklar, çoğunlukla gebelikten sonraki dönemlerde ortaya çıkar. Gebelik döneminde yaşanan bel ve sırt ağrısı, gebelik kaynaklı yaşanan, normal belirtilerdir. Normal olarak gebelik döneminde salgılanan hormonlar nedeniyle eklem bağlarında gevşeme alana gelir. Karındaki ağırlık da bu gevşemeyi tetikler. Bu sebeple bel ve sırt ağrısı yaygın olarak yaşanır.
Gebelik kaynaklı olarak yaşanan kemik erimesi sebebiyle kırıklar oluştuğunda, kadın şiddetli ve ani bir ağrı duyar.
Omurga kemiklerinde olan bu kırıkların neden olduğu sorunlar ise:
- ağrı,
- boyun kısalması,
- vücut duruşunda bozulmalar olarak sayılabilir.
Kadın herhangi bir kemik kırılması sorunu yaşamasa dahi, gebelik dönemi kaynaklı olarak yaşanan kemik erimesi, ağrılara neden olabilir.
Bu ağrılar çoğunlukla:
- Kalçada,
- Eklem bölgelerinde,
- Dizlerde,
- Belde duyulur.
Bu bölgelerde duyulan ağrılardaki artış, çoğunlukla gebeliğin son aylarına doğru alana gelir. Nadir olarak doğumdan sonra da başlayabilir. Ancak geçici ağrılardır. Doğum yaptıktan sonra 6 ay içerisinde kendi kendine düzelir.
Kalçada Geçici Kemik Erimesi
Kalçada geçici kemik erimesi meselesi çoğunlukla gebeliğin son aylarında tek tarafta olan kalça ağrısı olarak alana gelir.
Kalça ağrısı haricinde, kadının bacakta hareket güçlüğü çekmesi olasıdır. Bu hastalar, çoğunlukla istirahat ile non-steroid antienflamatuar ilaçlar ile rehabilitasyon edilmektedir. Tedavi müddeti 6 aydır. 6 aydan sonra çoğunlukla iyileşme gözlemlenir.
Geçici kalça kemik erimesine hangi etmenin sebep olduğu bilinmez. Bu soruna sahip olan kadınların büyük bir bölümünde herhangi bir sebep saptayamaz.
Gebelik döneminde ve doğum yaptıktan sonra ortaya çıkan ciddi kemik erimesi veyahut kemik kırılması sorunları kesinlikle bir fizik tedavi ve ortopedi uzmanı tarafından kontrol edilmelidir.
Bu gibi meselelerin rehabilitasyonu için:
- Kalsiyum desteği,
- D vitamini,
- antirezorptif ilaçlar,
- ağrı kesici ilaçlar,
- fizik rehabilitasyon,
- egzersiz uygulanan metotlardandır.
Eğer kırık alana gelirse, sargı, atel ya da operasyon yollarına müracaat etmek gerekebilir. Bu gibi vaziyetlerde hastaların mutlaka aldıkları günlük kalsiyum oranına dikkat etmeleri gerekmektedir.