Menopoz teşhisi için hormon testleri ne vakit yapılmalıdır?
Menopoz dönemleri bayanlar için oldukça sıkıntılı ve bir o kadar da tabii bir dönemlerdir. Kimileri için yıllarca sancılar, ara kanamalar, ateş basmalar görülmekte oldukça büyük sıkıntılara kapı aralamaktadır. Menopoz için yapılacak testlerin yapılma zamanı reglinin 3. Günü dolaylardır. Şayet aylar süresince adet kanaması yaşanmamışsa her hangi bir günde yapılabilecektir. Alınacak kan için aç olmak veyahut her hangi bir saatte olmak ehemmiyetli olmayacaktır.
Menopoz teşhisinde bakılacak hormon testleri;
FSH: Menopoz dönemleri için bakılacak ilk hormon testi FSH düzeyidir. Bu hormon bayanlar için oldukça ehemmiyetlidir. FSH düzeyine göre yumurtlamaya ait bilgiler edinilebilinecektir. Kadınların FSH ölçümleri 15 ila 20 arasında çıkıyorsa bu dönemin yaklaştığı düşünülecektir. Tabi dolaysız olarak böyle düşünmek için hangi zaman diliminde yapılmış olduğu ehemmiyetli olacaktır. Adetin 3. Günü kan alınmışsa ya da diğer zamanlarsa bu değerlendirmeyi doktor kriterlere göre yapacaktır. Daha yüksek neticelerde da menopoza tamamiyle girildiği düşünülebilir. Menopoza girmiş bayanlar artık çok seyrek adet görmeye başlar veya tamamen kanamaları kesilir.
Adet dönemleri dışında bakılacak FSH düzeyleri yüksek çıkabilecektir. Bunun için değerlendirmeyi ancak doktor yapabilecektir.
ÖSTROJEN:
Östrojen düzeyi menopoz döneminde baz alınacak testlerdendir. Ancak FSH kadar önemli değildir. FSH ve östrojen düzeyleri konusunda belirli bilinen kriterler olacaktır, doktor bu konulara hakim olabileceği için aradaki ilişkiye göre menopoz vaziyeti ile ilgili bilgi alabilecektir. Sözgelişi reglinin 3. Günü östrojen düşük olmasına rağmen FSH hormonu yükselmemişse menopoz olduğu düşünülmeyecek, başka nedenler araştırılacaktır.
LH:
LH ölçümü için kan alınmakta laboratuar şartlarında ölçüm yapılmaktadır. Menopoz vaziyetlerinde bir takım vakit istenen bir testtir. Ancak FSH kadar ehemmiyetli bir ayıraç değildir. Menopoz başlangıcında FSH değerinde gözlenen artma daha tez başlayacak ve değerlendirmede yardımcı olacaktır. Lakin LH için bu vaziyet biraz daha farklıdır. LH
menopoza girdikten sonra yükselecek ve daha sonra yüksek izlediği için menopoz teşhisi için seyrek ihtiyaç duyulacaktır.
İNHİBİN B:
Yumurtalıklarda granüloza ve sertoli hücrelerinden salgılanan bir hormondur. Bu hormon ile FSH baskılanır ve azaldığı zaman FSH düzeyinde artma görülür. FSH düzeyini etkileyeceği için menopoz dönemlerinde değerlendirilebilecek bir hormon tetkikidir.
TESTOSTERON VE PROGESTERON:
Bu iki hormon menopoz döneminde azalma görülür ama çok fazla teşhis kasıtlı bakılacak hormon testleri değildir.
HCG:Pratikte gebelik testi için bakılsa da menopoz dönemine ulaşmış kişiler için de yan tetkik olarak müracaat edilebilecek testlerdendir. Genç bayanlar için gebelik olduğu düşünülen bu hormonun yüksekliği yaşı ilerleyen kişilerde menopozun belirtisi olarak düşünülebilir. Gebelikteki kadar yüksek seyirli olmasa da referans aralığının üzerinde çıkması çoğu kez ileriki yaş kadında menopoz göstergesi olarak düşünülebilir.