Natürel bir biyolojik süreç olan menopoz, son adet döneminden 12 ay sonra ortaya çıkan, adet görmenin ve doğurganlığın kalıcı sonudur.
Menopoz sonrası doğurganlık bitmesine karşın cinsel hayat normal olarak devam edebilir. Ancak bu dönem müddetince yaşanan hormonal değişimler, bilhassa östrojen hormonu düzeyinin düşmesi bir takım fiziksel ve duygusal belirtilere yol açar.
Ataklar şeklinde görülen sıcak basması ve gece terlemeleri menopozun en yaygın olarak görülen belirtileridir. Bir takım kadınlarda stres, kaygı, panik bozukluk ve uyku problemleri ortaya çıkabilir.
Menopoz, 40-50 yaş arası normal kabul edilir ( AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ vasatisi 51’dir) ancak, bu yaş aralığından daha erken veya geç olabilir.
30’lu yaşların sonuna yaklaştıkça yumurtalıklar daha az östrojen ve progesteron (adeti tertip eden hormonlar) üretir. 40’lı yaşlarda adet dönemleri düzensizleşmeye başlar ve nihayetinde yumurtalıklar yumurta imalatını durdurduğunda doğurganlık biter.
ÖNEMLİ BİLGİ: Menopoz döneminde görülen belirtilerin pek çoğu başka bir hastalığın belirtisi de olabilir. Menopoz için doğru yaş aralığında olsanız bile başka bir hastalıktan şüpheleniyorsanız veya görülen belirtilerin normal olmadığını düşünüyorsanız bir uzmana danışmanız sıhhatiniz açısından en güvenli yol olacaktır.
Menopoz Belirtileri
Sıcak Basması: Menopoza bağlı olarak ortaya çıkan sıcak basması, başta yüz ve vücudun üst bölümü olmak üzere vücut genelini tesiri altına alan sıcak dalgasıdır.
Sıcak basmasıyla beraber yüzde ve göğüs bölgesinde kızarıklık oluşabilir. Bu sıcaklık dalgaları çoklukla aniden ortaya çıkar ve geçicidir. Şiddeti kişiden kişiye değişebilir.
Menopozun en sık olarak görülen belirtileri arasında yer alan sıcak basması vücudun menopoz yaklaştıkça düşen östrojen hormonu düzeyine verdiği reaksiyondur.
Her kadında görülmemekle birlikte menopoz dönemindeki kadınların %60-70’i çeşitli derecelerde sıcak basması yaşadıklarını belirtmektedir. Sıcak basmasının düzeyi östrojen hormonu düzeyinin ne kadar hızlı düştüğüne bağlı olarak değişir.