Genel olarak menopoz dönemine giriş yaklaşırken gebelikten savunmak her vakitkinden daha çok ehemmiyetlidir.
Nedeni ise kadın bu yaşa gelene kadar ansızın fazla gebelik geçirerek istediği çocuk sayısına erişmiştir. Menopoza giriş sürecinde sürpriz bir bebek sahibi olmayı düşünmezler. Zira bu yaşlar da yaşanan gebelikler hem bebeğin hem de anne adayının açısından oldukça rizikoludur. Bu yaşlarda oluşan gebelikler de anne de tansiyon yükseklikleri ve preeklampsi ortaya çıkmaktadır. Aynı vakit da bebekte ise sakatlıklar rizikonunda büyük artışlar olabilmektedir.
Kadınlar da 40 yaşın sonrasında menopoz dönemine giriş sürecinde hangi yollar ile gebelikten savunabilirler;
*Çoklukla bu yaştaki kadınlarda en güvenli olan doğum kontrol yolları tüplerini bağlatmak veyahut “ria” spiral kullanımıdır.
*Savunma yolu için kullanılan 1 aylık ya da 3 aylık iğneler hormon içermesinden dolayı pek fazla seçenek edilmez. Zira kadın da adet düzensizliklerine kapı aralayabilmektedir.
*Şayet kadın sigara kullanıyor ise doğum kontrol haplarının kullanılması önerilmez. Ayrı olarak çok ciddi problemlere ve damar tıkanıklıkları ortaya çıkabilir.
*Çoğunlukla geri çekme metodu(erkeğin boşalacağını hissedeceği erkeğin dışarıya boşalması)netlikle hiçbir yaş grubu için önerilmez. Zira çok yüksek gebelik rizikosu taşıyan metottur.
*Diğer bir savunma metodu de erkeğin kondom kullanmasıdır. Fakat çok da güvenebileceğiniz bir metot değildir. Ayrı olarak pek çok erkek tarafından sevilmeyen bir metottur.
*Takvim metodu ile savunma; yumurtlama dönemini hesaplayarak diğer günlerde ilişkiye girilmesidir. Ancak hiç emin bir metot değildir.
*Bilhassa 40 yaşından sonraki kadınlarda yumurtlama dönemleri düzensizleştiğinden dolayı doğum kontrol metodu olarak netlikle kullanılması önerilmemektedir.
*Vasektomi metodu başka bir deyişle erkeğin kanallarının bağlanması vaziyeti diğer bir savunma metodu olarak kullanılmaktadır.
'' Genel olarak gebelikten savunmak için 50 yaşından önce menopoza giren kadınlar 2 sene içersinde hiç adet görmeden savunma metotlarının bırakılması önerilmektedir. ''
Ayrı olarak 50 yaşından sonra menopoza giren kadınlar da ise hiç adet görmeyene kadar 1 sene müddet ile savunması önerilmektedir. Menopoza giren kadınlarda ortaya çıkan ateş basmaları ve terleme yakıntıları ile alınan hormon ilaçları doğum kontrol haplarına benzediği düşünüldüğü için gebelikten savunduğu sanılır. Ancak bu hiç de doğru değildir. Genel olarak menopoz döneminde kullanılan hormon ilaçları netlikle kadını gebelikten savunmaz. Bu sebeple kesinlikle doğru bir savunma metodu kullanılması gerekmektedir. Bir kadın doğum uzmanına müracaat ederek kendiniz için en uygun savunma metodu belirlenir. Sözgelişi; tüplerin bağlanması veyahut spiral takılması önerilmektedir.
Kadınlar da menopoz dönemlerinde 40 ile 50 yaş arasında gebe kalma rizikosu ne kadardır?
Genel olarak 40 ile 50 yaş arasındaki menopoza giren kadınlar da gebe kalma ihtimali %2-3 civarında iken 50 yaşından sonra ise %1 civarında olmaktadır.