Menopoza girdiğini gösteren belirtiler var ise kesinlikle bir kadın doğum uzmanına gittikçe jinekolojik bir kontrol ve sonrasında ultrasonografi yapılmalıdır. Tam net olarak menopoza girdiğini netleştirmek için kadına bir takım hormon el analizler yapılır.Şayet kadında menopoz teşhisi konulmuş ise hemen kan alınarak biyo-kimya araştırması ve şeker ölçümleri yapılarak değerlendirilir.
Kadındaki kemik mineral yoğunlukları değerlendirilmeye alınır. Meme kontrolü yapılır ancak doktor gerek görür ise mamografi ve meme ultrasonu değerlendirmeleri yapılır. Rahim ağzından “smear” testi uygulanır. Kadın menopoz dönemine girdikten sonra kadın doğum uzmanı tarafından değişik bir vaziyet belirtilmedikçe senede bir kez düzenli olarak jinekolojik kontrollerini ve diğer tetkiklerini yaptırmalıdır.
Menopoza giren kadınların en çok nelere dikkat etmesi gerekir?
-Menopoz dönemine giren kadınların kesinlikle senede bir kez düzenli olarak jinekolojik kontrolünü yaptırması gereklidir.
-Kadın doğum uzmanının teklifi doğrultusun da düzenli olarak spor ve egzersiz hareketleri yapmalıdır.
-Bilhassa bu dönemde kadınlar daha düzenli ve sıhhatli olarak beslenmeye oldukça önem vermelidir.Zira menopoz dönemi sonrasında kadınlar da kemik erimeleri, kalp damar hastalıkları ve bir takım sıhhat problemleri ortaya çıkmaktadır.
-Ayrı olarak menopoz dönemine giren kadın nasıl olsa adet görmüyorum gebe kalmam diye düşünür. Ancak menopoz dönemine girilse de bir süre netlikle savunma metodunu bırakmamak gereklidir.
-Kesinlikle kadın 50 yaşından önce menopoza girmiş ise en az iki yıl tamamiyle adet görmeyene kadar savunma metoduni bırakmamalıdır.
-Şayet kadın 50 yaşından sonra menopoz dönemine girmiş ise ara vermeden olarak adet görmeyene dek başka bir deyişle bir sene süresince savunma metodunu yeniden de bırakmamalıdır.
-Kadın menopoz dönemine girdiğini gösteren belirtiler olmasına karşın çok fazla aşırı kanamaları var ise kesinlikle bir kadın doğum uzmanına müracaat etmelidir. Zira değişik bir hastalık sebebi ile kanamalar olabilir.
-Kadında menopoz yakıntıları var ise sözgelişi ateş basması durumu var ise netlikle doktora müracaat edilmeden ilaç alınmamalı, kürler, çaylar, bitkisel içecekler veyahut yiyecekler, yayılır kullanılmamalıdır.
Çoklukla kadınlar 45 yaşından sonra menopoz dönemine yaklaştığı için adet kanamaların da düzensizlikler olabilir. Bilhassa adetlerde seyreklikler ya da düzensizlikler karşılaşılabilir. Ancak bazen zıddı çok aşırı adet kanamaları da yaşanabilmektedir. Fakat şunu unutmayın! Her adet düzensizlikleri menopoza girildiği mananına gelmez. Şayet menopoza girdiğinizi düşünüyorsanız mutlaka kadın doğum uzmanına müracaat ederek ihtiyaç duyulan araştırmalar neticenin da neticeyi öğrenebilirsiniz. Ayrı olarak menopoz dönemine girişin ilk yılların da mutlaka savunmaya devam edilmelidir.
Zira çok nadirde olsa yumurtlamalar oluşabileceğinden dolayı gebelik oluşma rizikoları oldukça yüksektir. Menopoz dönemine girme yaşı yumurtlamayı etkilemektedir. Bunun sebebi ise 50 yaşından önce ve 50 yaşından sonra mutlaka gebelik oluşmaması için savunmaya dikkat edilerek devam edilmelidir.