Kadınlar için en fark süreçlerden birisi menopoz dönemidir. Hormonsal değişimlerden dolayı psikolojik olarak da başkalaşım başlayacak, daha duygusal bir insan olunacaktır. Doğurganlık kabiliyetinin kaybı, yumurtlamanın artık olmayışı ve adet kanamalarının kesilmesi ile fiziki manada olduğu kadar tinsel manada da zor bir sürecin içerisine girer. Etkilenme vaziyeti kişiden kişiye göre fark edebilir.
Vesveseli ve ivedi dış olaylardan etkilenebilecek kadar zayıf olan bünyelerde bu değişim çok daha derin hissedilecektir.
Hayat tarzı, kültürel vaziyet, genetik kodlama ve fiziki yapı menopozda psikolojiyi fark istikametlerde etkileyecek unsurlar olacaktır.
Bayanların kendisini genç ve de güzel hissetmesi, yıllarca kendisine öz güven duyması, toplumda yer etmiş olması sonrasında menopoz döneminde aniden kendisini yaşlanmış gibi hissetmekten dolayı psikolojik manada çöküntü yaşayabilecektir. Bir takım bayanlar için menopoza girmek psikolojik manada iyi gelebilecektir. Artık sorumluluklarının değiştiğini düşünen bayan meselelere gen vurmayı ve olaylara daha sakin bakmayı öğrenebilecektir. Olgunluğun olduğu bu dönmede gelinen menopoz süreci ile sakinleşmekte olası olabilecektir. Ailede bulunduğu konum, toplumsal kimlik, özgüven, hayata bakış açısı gibi etkenler
menopoz dönemi yaşanacak ruhsal değişim için ehemmiyetlidir.
Çok az görülen bir grup vardır ki psikolojik manada destek almaktadırlar. Ruhsal çöküntüye öncesinde yatkınlığı olan, bu dönemi zor atlatmış yakını olan ve aynı dönmede travma yaşanması ile menopoz dönemi oldukça sıkıntılı atlatılabilir ve doktor yardımına ihtiyaç duyulabilir.
Menopozda görülebilecek psikolojik problemler;
*Çöküntü
*Uykusuzluk
*Asabi olma durumları
*Belleğe ait problemler
*Kaygılı yapı, panik olma halleri
*Ağlama nöbetleri
*Dikkatsiz yapı
*Motivasyon güçlükleri
*Konsantrasyon meseleleri
*Hep halsiz olmak ve hep bitkin olmak
Meselelerin giderilmesi için alınabilecek tedbirler;
*Spor ve egzersize vakit ayırmak iyi gelecektir.
*Sigara tüketmemek ve içki kullanmamak pozitif tesir sağlayacaktır
*Beslenmeye dikkat etmek tinsel yorgunluğa pozitif tesir sağlayacaktır
*Meditasyon, yoga gibi yardımcı rehabilitasyonlardan yararlanıyor olmak pozitif tesir sağlayacaktır
*Yalnız olmamak ve aileyle iyi geçinmek kişiye öz güven kazanımı sağlayacaktır. Tek başına kalan kişiler daha hırçın ve daha asabi olabilecektir.
*Bu dönemlerde eşlik eden fiziksel başka sıkıntılar varsa bu konulara da çözüm getirmek ve hastalık hastası tavırlardan sıyrılmak gerekir
*Şayet psikoloji çok derinden etkileniyorsa yüzde yüz ruh bilimcilerle iletişime geçilerek bu manada tıbbi destek alınmalıdır.
Kadınlarda menopoz döneminde östrojen hormonu salınımı azalmaktadır. Bu hormonun normalde beyin üzerine olumlu etkiler yaptığı bilinmektedir. Az salgılanması ile beyin işlevlerinin etkilenebileceği istikametinde düşünceler mevcuttur. Bu hormonun azalması ile menopoz döneminde görülen ruhsal çöküntü arasında bağ kurulmaktadır. Doğruluğu tam ispat etmemiş olsa dahi olasılık olarak yüksek sebep gösterilebilir. Menopoz dönemlerinin daha rahat geçmesi için aile içinin de bayanı anlaması, destek olması ehemmiyetlidir.