35 yaşından sonra anne olmak
Gebelik hangi yaşta olursa olsun rizikosuz değildir fakat yaşın ilerlemesi ile bu rizikolar artar. Bu rizikoların en ehemmiyetlisi Down belirtili bir çocuk doğurmaktır. Down belirtili görülme sıklığı annenin yaşı ile birlikte artar.
Bu riziko anne 20 yaşındayken 10000 de 1; anne 35 yaşındayken 1000 de 3, anne 40 yaşındayken ise 100 de 1’dir. Down sedromu ve başka kromozomsal anormalliklerin yaşlı annelerde daha sık olmasının nedeni annenin yumurtalarının yaşlanması ve vakit içinde zarar veren madde, kimyevi, röntgen ve enfeksiyonlara daha çok maruz kalmasından olduğu düşünülmektedir.
Down belirtisinin rehabilitasyonu olmamakla birlikte doğum öncesi tanı metotları ile rahim içinde tanısı konabilmekte ve gerekirse gebelik sonlandırılmaktadır.
Yaşı 35’in üzerinde olan annelerde yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp damar hastalığı gelişme rizikosu artmıştır. Ayrı olarak düşük, erken doğum ve doğum sonrası kanama daha sıktır.
İlerlemiş yaş, anne adayını tek başına yüksek rizikolular kategorisine sokmaz.Fakat bir çok ferdi rizikonun toplamı bunu yapar.Yaşı ileri anne riziko faktörlerini en üye indirmek için gayret gösterir ve doktoru ile işbirliği içerisinde olursa sıhhatli bebek doğurma bahtı çok artar.
Son zamanlarda ileri yaşta çocuk sahibi olmak isteyen kadınların sayısı artmıştır. Kadının yaşı ilerledikçe yumurtalıkların işlevleri yavaşlar ve yumurtalar yaşlanır dolayısı ile gebelik ele geçirilmesi zorlaşır. Otuzbeş yaştan sonra her menstruel siklusta ovulasyon (yumurtlama) olmayabilir. Yaş ilerledikçe Down Belirtisi gibi kromozomal hastalıkların görülme ihtimali ve düşük ihtimali artar.
İleri yaş gebeliklerde hipertansiyon, kalp problemleri, preeklempsi (gebelik zehirlenmesi), diabet daha sık görülür. Gebelik öncesi dönemden itibaren iyi izlerse ileri yaştaki bir hayli kadın sıhhatli çocuk sahibi olabilir.
Tübal cerrahi geçirmiş, endometriozis hastalığı veya myomları olan kadınlara ve diabet, kalp hastalığı, hipertansiyon gibi sıhhat problemleri olan kadınların olası olduğu kadar erken bebek sahibi olmaları önerilir.
Geç yaşta anne olmanın artılarıda vardır. Bu kadınlar iyi eğitimlidir, işleri, mevkileri vardır ve daha olgundurlar; bu da onları iyi anne yapar. Daha ileri yaşta ve görmüş geçirmiş olduklarından; genç annelere göre, bebeğe bağlanıp kalmaktan daha az yakınırlar.