- Gebelik döneminde süt içmek anne adayında kalsiyum eksikliğini ve kalsiyum eksikliği kaynaklı kemik erimesini engeller. Bebek için öncelikli olarak kemik ve diş sıhhati olmak üzere sayısız faydası vardır.
- Gebelik dönemi süresince süt tüketmeyen anne adaylarının beklerinin doğum ağırlığının süt içen annelere kıyasla daha fazla olduğunu ve süt içmeyen annelerin bebeklerinde allerjiye daha yaygın olarak rastlandığını ortaya koyan çalışmalar mevcuttur.
- Yapılan bir çalışmada günlük olarak bir bardaktan daha az süt tüketen annelerin bebeklerinin doğum ağırlığının bir bardaktan fazla süt içen annelerinkine göre daha az olduğu ortaya konmuştur.
- 2010 yılında yapılan bir çalışma neticesinde gebeliğinde süt içen annelerin bebeklerinde MS (multiple sclerosis) hastalığının daha az görüldüğü ortaya konulmuştur.
Gebelikte Süt İçme Konusunda Merak Edilen Sualler
1 ) Gebelikte süt içmenin yararları nelerdir?
Gebelik dönemi, anne ile bebeğin gereksinimlerinin oldukça arttığı, bebeğin gelişimi açısından, dışarıdan anneye besin ve vitamin desteği yapılmasının zaruri olduğu bir süreçtir. Bu dönem içerisinde anne adayının, en fazla kalsiyuma olan gereksinimlerinin fazlalaşmasından dolayı, gebelik sürecinde süt içmek, bebeğin gelişimi ile anne adayının sıhhati itibariyle çok ehemmiyetli bir eylemdir. Gebelik dönemi içerisinde, günde 3 bardak süt içmeyi düzenli hale getirmiş olan bir anne, bebeğin kemik gelişimi ile birlikte uzuvlarını bitirmesi ile, kendi vücudunun kalsiyum gereksinimlerini karşılamak hesabına, yeterli miktarda kalsiyum almış olacaktır. Anne adayının, gebelik müddetince süt içme alışkanlığını kazanmış olması, sadece kalsiyum açısından değil, protein ile birlikte A, C, D ve K vitaminleri ile demir, iyot gibi mineral ihtiyacının giderilmesi itibariyle da oldukça ehemmiyetlidir.
2 ) Gebelikte günde ne kadar süt içilmeli ?
Az önce de söz ettiğimiz gibi, anne adayının takriben olarak gün içerisinde 3 bardak süt içmesi gerekmektedir. Bu miktar yaklaşık 1000 mg civarındadır. Gebe olan annenin yaşı 18’den küçük olması halinde, gebelik döneminde süt ihtiyacı, tabii olarak artacak ve gün içerisinde yaklaşık 1300 mg civarında süt içmesi gerekecektir. Gebelik döneminde süt içmek, oldukça faydalı olsa bile, anne adayı, gereksinim duyduğu vitamin, mineral ve kalsiyum gibi maddelerin kazanılması için peynir, yoğurt, meyve ve baklagillerin alınımını da fazlalaştırabilir.
Bu gıdaların hepsinde, sütte bulunan maddeler var olduğu için, illa süt içilmesi gibi bir zorunluluğu yoktur. Ancak bu besinlerde, anne adayının gerek duyduğu maddelerin, süt içerisinde olduğu kadar yoğun olmamasından mütevellit, doktorlar gebelik müddetince süt içmenin daha faydalı olduğu görüşünü ileri sürmektedirler. Anne adayının içeceği bir su bardağı sütün içerisinde, vasati olarak 250 mg kalsiyum vardır. Gün içerisinde 3 bardak süt tüketildiği vakit alınan 750 mg kalsiyum, anne adayının sıhhati ve bebeğin gelişiminin devamı için yeterli olacaktır. Bebeğin kemik yapısının gelişimi için kalsiyumun faydası bulunduğu gibi, bebeğin uzuv ve vücudunun tam almamı ile gelişimine devam etmesi için gerek duyulan D vitamini ile proteinlerin varlığından dolayı, anne sütü çok değerlidir.
Gebe bir anne adayının, günlük kalsiyum ihtiyacı 1000 mg civarındadır. 18 yaşının altında olan gebe bayanlarda, bu ihtiyaç daha çoktur. Bu oranda takriben olarak günlük 1300 mg’dır. Anne adayı, bu ihtiyacın hepsini sütten almak zorunluluğunda değildir. Zira peynir, yoğurt, sebze, meyve, baklagiller gibi bir hayli gıda maddesinde, sütün içerisinde ki kadar bol olmasa bile, kalsiyum vardır. Gebelik süresince günde 3 bardak süt içilmesi kafidir. Bir su bardağı süt içerisinde takriben olarak 250 mg kalsiyum vardır. 3 bardakta ki 750 mg kalsiyum oldukça yeterlidir. İhtiyaç duyulan olan ihtiyacın kalan bölümü, diğer gıdalar ile kolayca bitirir. Sütün, hamilelikte anne ve bebek bakımından faydaları, yalnızca içerisinde bulunan kalsiyuma bağlı değildir. İçerdiği D vitamini ve protein de son derece ehemmiyetlidir.
3 ) Hamilelikte süt içen ve içmeyen gebelerin bebeklerinde ne gibi farklılıklar vardır ?
Yapılmış olan araştırmalar neticesinde, hamilelik boyunca süt içen anne adaylarının bebeklerinde, multiple sclerosis denilen hastalığın ve düşük doğum kilosu gibi meselelerin daha az olduğu belirlenmiştir.
Genen yapılan bu araştırmalar, hamilelik döneminde yeterli miktarda kalsiyum alan anne adaylarının, almayan anne adaylarına mukayese et preeklampsi gelişim rizikosunun 5 kat daha az olduğu kanıtlanmıştır. Bu sebepten dolayı, en ehemmiyetli kalsiyum kaynaklarından biri olan sütün, gebelik müddetince içilmesi çok ehemmiyetlidir.