Aşılama annenin, fetusun ve yenidoğanın önlenebilir morbidite ve mortalitesinin azaltılmasında ehemmiyetli bir etkendir. Aşılama ile annenin ve dolayısıyla fetusun sıhhati savunurken geçen pasif antikorlar sayesinde yenidoğanın ilk altı ayında enfeksiyonlardan savunması sağlanır.
Gebelikte inaktif (ölü) virüs veyahut bakteri ve toksoid kullanılarak yapılan aşılamalarda rastgele bir riziko izlenmemiştir. Emzirme döneminde aşılama yapılmasının herhangi bir mahzuru yoktur.Aşılamaya çoklukla 2. trimesterde başlanır.
Aşılamada emel: gebelik sırasında fetusta konjenital malformasyon, büyüme geriliği, ölü doğum ve nörolojik arazlara kapı aralayan enfeksiyonlardan savunmak, erken doğum eylemini azaltmak, gebelik esnasında daha şiddetli izleyen hastalıklardan anneyi savunmak (influenza, hepatit B v.b), yenidoğan enfeksiyonlarını azaltmak şeklinde sıralanabilir.
Gebelikte kızamıkçık, su çiçeği gibi canlı aşılar yapılmaz, zararlıdır. Bu aşıların gerek varsa gebelikten önce bitirmeleri gerekir.
Hepatit B aşısı: Taşıyıcı annelerin bebeklerine doğum esnasında hastalık bulaşabilir bu yüzden hepatit B taşıyıcı annelerin bebeklerine doğar doğmaz ilk 12 saatte hepatit B aşısı ve immunglobulini uygulanmalıdır. Eşi hepatit B taşıyıcı olan gebeler o vakte kadar aşı yaptırmamışsa gebelikte yüzde yüz aşılanmalıdır.
İnfluenza (grip) aşısı: İnfluenza aşısı her sene oluşan antijene göre hazırlanan ölü virus aşısıdır. Gebelikte kullanımında herhangi bir negatif tesir bildirilmemiştir. Emzirme döneminde de güvenle yapılabilir. Gebeliğin 2. ve 3. trimesterini influenza mevsiminde geçirecek olan tüm gebelere influenza aşısı yapılmalıdır.
Tetanos aşısı: Önceden aşı yaptırmamış gebe kadınlara gebeliğin ikinci ve üçüncü trimesterinde birer ay ara ile iki doz verilir. İlkinden altı ay sonra üçüncü doz tekrarlanılır. Önceden tetanos aşıları serisini bitirmiş gebelerde 10 yıldan fazla müddet geçmiş ise tek doz verilir.
Yenidoğan döneminde bebekte gelişebilecek tetanoz %60 ölümcül olacaktır, bunun önlenmesi açısından bu aşılar çok ehemmiyetlidir.
Kuduz aşısı: Gebelikte kuşkulu hayvanlarla temas vaziyetinde kuduz aşısı ve immunglobulin yapılmalıdır.