Detaylı ultrasonografi veya ayrıntılı ultrasonografi veya ileri düzey (ikinci düzey) ultrasonografi aynı manadadır.3 boyutlu ultrasonografi veya 4 boyutlu ultrasonografi bunlarla aynı manaya gelmez ancak halk arasında çoğunlukla aynı sanılır.
Detaylı ultrasonografi esnasında aileye bebeğin yüzü, elleri, ayakları 4 boyutlu olarak gösterilebilir ancak detaylı ultrasonografi asal olarak 2 boyutlu olarak yapılır. Teferruatlı ultrasonografide ehemmiyetli olan ultrason aletinin 3 veya 4 boyutlu olması değildir, hem de 3-4 boyutlu olmasa da olur. Teferruatlı ultrasonografide ehemmiyetli olan bu konuda tecrübeli bir uzmanın (çoğunlukla perinatoloji, kadın doğum uzmanı veya radyoloji uzmanı) değerlendirmesidir.
Normal gebelik takibinde kadın doğum uzmanları tarafından 17-22 haftalar arasında fetal anomali taraması yapılır. Fetal anomali taraması (birinci düzey ultrasonografi) normal, rizikosuz her gebelikte bebekte bir doğumsal kusur (anomali) varlığını araştırmak emeliyle yapılır. Fetal anomali taramasında bir riziko veya kuşku tespit ettiğinde teferruatlı inceleme için hastaayrıntılı (ikinci düzey) ultrasonografi incelemesine gönderilir. Burada perinatoloji uzmanı tekrar inceler ve aileye bebeğin vaziyeti ile ilgili teferruatlı bilgi verir.
Ayrıntılı ultrasonografi 17-23 haftalar arasında uygulanabilir ancak sıklıkla 17.-18. haftalarda uygulanır. İnceleme takriben 20-30 dakika sürer. Bazen bir kuşku varlığında 3-4 hafta sonra tekrar ultrasonografi yapılır ancak bir şüphe veya risk tespit etmemişse normalde gebelikte 1 kere yapılır, tekrar yapılmaz.
Detaylı ultrasonografide bebeğin kafa içerisi, beyin, omurga (belde açıklık), göğüs içerisi, kalp, karın uzuvları, mide, barsak, böbrekler, kollar- bacaklar (el ve ayaklarda içe-dışa dönüklük), parmaklar (eksiklik-fazlalık), yüz, (yarık damak-dudak) v.b her uzuvu detaylı olarak incelenir. Ayrı olarak bebeğin suyu, plasenta (bebeğin eşi) değerlendirilir.
Ayrıntılı ikinci düzey ultrasonografi sıklıkla 17-18 haftalarda yapılır, bu haftalar kalbi değerlendirmek için erkendir, çok iyi değerlendirilemez. İhtiyaç duyulan ise daha ileri 21-22 haftalarda kalp fetal ekokardiyografi ile en net şekilde değerlendirilir.
Detaylı ultrason ile her anomali net tespit edir mı?
Detaylı ultrasonografi en iyi merkezlerde en deneyimli uzmanlar tarafından yapılsa dahi hiçbir zaman bebekteki anomalileri %100 tespit edemez. Vasati %70 civarında anomaliler tespit edebilir. Zira bir takım anomaliler ultrasonda tespit edecek belirtiler vermez, bir takım anomaliler ultrason yapıldıktan sonra daha ileri aylarda gelişir.
Normalde bütün gebeliklerin takriben %2-3 kadarında anomali (doğumsal kusur) vardır.
Tek yumurta ikizlerinde ve akraba evliliklerinde bu oran artar %4-5 olur.
Tekrar belirtmek de yarar var: 3 boyutlu veya 4 boyutlu ultrasonografinin teferruatlı felan değerlendirme de bir ehemmiyeti yoktur. Bunlar yalnızca bebeğin yüzünü, elini, ayağını aileye göstermek de yararlıdır, uzuvlardaki anomalileri tespit etmekte avantaj sağlamaz. Teferruatlı değerlendirmede fetusta gelişim bozukluklarını tespit etmede normal 2 boyutlu ultrason incelemesi kullanılır. Yalnızca 3-4 boyutlu ultrason yapılması bebeğinizin teferruatlı olarak incelendiği mananına gelmez. Normal gebelik takibi müddetince rutin olarak 3-4 boyutlu ultrason incelemesi gerekmez.