Yarık damak - dudak bebeğin anne rahmindeki gelişimi esnasında yüz bölgesindeki yapıların birleşiminde gerçekleşen kusurlardan dolayı oluşur. 700-1000 gebelikten 1’ inde görülür. Dudak ve damak yarığı ayrı ayrı olabileceği gibi birlikte de olabilir.
Bu vaziyetin net bir nedeni olmamakla beraber genetik etkenler , etrafsal etkenler , sigara-içki, gebelik esnasında kullanılan bir takım ilaçlar , enfeksiyonlar , folik asit ve B vitamin eksikliği gibi nedenler bu vaziyete sebep olabilir.
Yarık dudak- damak ile doğan bebeklerin bir bölümünde başka bazı vücut anormallikleri de beraber olabilir. Bu yüzden bu bebeklere doğumdan sonra teferruatlı bir fizik kontrol yapılmalıdır.Yarık dudaklı bebekler ciddi bir sıkıntı ile karşılaşmadan meme emerek normal bir şekilde beslenebilir. Ancak yarık damaklı bebeklerin beslenmesinde mesele vardır. Bu bebekler meme emmekte zorluk çekerler ; emme sırasında bebeğin hava yolları tıkanabilir; sütün boğazına kaçması veya emdiği sütün burnundan akması gibi vaziyetlerle karşılaşılabilir.Yarık damaklı bebekleri beslemede en uygun yol annenin memesinden sağılan sütün yumuşak bir biberonla bebeğe verilmesidir. Bu çocuklarda çok sık üst solunum yolu enfeksiyonları , orta kulak irini görülebilir . Bu vaziyetlerde kulak burun boğaz uzmanlarınca rehabilitasyon alınması sağlanmalıdır.Dudak yarığı 2,5-3 aylıkken , damak yarığı 6 ay – 1 yaş arasında iken operasyon edilmelidir. Dudak-damak yarığı birlikteyse dudak yarığı 3. ayda , damak yarığı 1 yaşında ameliyat edilmelidir.Damak yarığı olan çocuklarda konuşma bozukluğu olabileceği için bu çocuklar kesinlikle konuşmaya başlamadan önce ameliyat edilmelidir. Ameliyat sonrası çocuklara konuşma terapisi gerekebilir bu vaziyetlerde konuşma terapistlerinden yardım alınır.